Boken om Beppe Wolgers

Boken är slut hos förlaget. Låna den på biblioteket eller sök på antikvariat.

”Beppe. Biografin” är den första boken om Beppe Wolgers. Den skildrar hans liv, från 1930-talets uppväxt i Stockholm till den sista resan, från Öhn i norra Jämtland, en sommardag år 1986.

Alla har sin egen Beppe Wolgers. En som nattar dockor i "Godnattstunden", en som är Pippis pappa, en som jagar "Dunderklumpen" genom Jämtland. För att inte tala om den som ger björnen Baloo svensk röst i "Djungelboken".

Det finns en Beppe Wolgers som klappar humlor, en som väcker förargelse med revynummer som "Bunta ihop dom" och som ett av de respektlösa Skäggen. En hjälper Olle Adolphson slå igenom med "Okända djur", ger Monica Zetterlund framgång med "Sakta vi gå genom stan" och förser sånggruppen Gals and Pals med en hel repertoar. En Beppe Wolgers talar förtroligt i radion sena kvällar, en förser gamla Hamburger Börs med otaliga kabarénummer, en skriver dikter.

Ändå är Beppe Wolgers en och densamme, han varken vill eller kan förställa sig.

Journalisten Klas Gustafson följer honom i ”Beppe. Biografin” (Albert Bonniers Förlag, 2003) från barndomshemmet på Sveavägen i Stockholm till Jämtlandsgården vid Ströms Vattudal. Med stöd av Beppe Wolgers böcker och artiklar, manuskript och privata brev, radioprogram och sånger, revyer och TV-program samt många samtal med hans familj, vänner och kolleger berättas historien om mannen som blev känd som Beppe.

Läs inledningskapitlet

Läs vad recensenterna skrev om boken

upp

beppe.se meny