tillbaka

Godnattstunden

1968-74
Producent: Ulla Berglund

Hösten 1968 skulle Ulla Berglund, nybliven producent på TV:s barn- och ungdomsredaktion, göra en programserie för barn i förskoleåldern. Eftersom Beppe var en av hennes egna idoler ringde hon och frågade om han ville vara med. Han blev genast intresserad.
När Ulla Berglund och scenografen Bernt Franckie träffade Beppe föddes idén om en stor säng där Beppe skulle ligga och prata med dockor. Bernt Franckie gjorde ritningen till en väldig bädd med sänghimmel och hög gavel med skåp och luckor. Dockorna tillverkar han av gummibollar och flörtkulor, garn och tyg. Beppe kläddes i vid flanellnattskjorta och blåblommig luva.

Redan dagen efter det första, svart-vita och tio minuter långa programmet beskrev Expressen Beppe som barnens nye favorit. Åren 1969-74 producerades ytterligare fyra omgångar av ”Godnattstunden”, nu inspelade i färg.

Från att ha varit passiva och tystlåtna gavs dockorna efterhand mer utrymme, de fick egenskaper utöver dem som deras namn anger och var inte länge bara hungriga, kramiga och trötta. Scenografen och dockmakaren Bernt Franckie gjorde Hungrans röst, Kerstin Wolgers gjorde Gäspan, producenten Ulla Berglund tog sig an Kraman och Sigrid på pottan. Busan, som inte var med från början, fick röst av Beppe.

Idén till docksamtalen i ”Godnattstunden” fick Beppe från de egna barnen Mats, Jens och Camilla.

– Att Sigrid på pottan skriker ”färdig!” har han nog stulit från mig. Då tyckte jag det skulle vara oerhört pinsamt om folk kände till det, säger sonen Mats.

”Godnattstunden” fick allt större resurser, dockorna försågs med egna rum bakom sänggaveln, i en tusen kvadratmeter stor inspelningsstudio byggde Bernt Franckie upp en hel skog med träd, mossa och vattenpölar kring Beppes säng. Ytterligare en docka dök upp, Fantasissis, med magiska egenskaper.

I de senare omgångarna tittade Beppe och dockorna på ”Rullgardinsbio”, med inslag filmade vid familjen Wolgers gård i Jämtland. Beppe och dockorna flöt ut med hela sängen på en flotte i Ströms Vattudal, besökte bysågen och deltog i traktorrally.

Skivbolaget Polar gav ut fyra LP-skivor med Beppe och dockorna från ”Godnattstunden”. 1983 gjorde Beppe en en barnteaterversion på Folkan i Stockholm.

Johann Sebastian Bachs Air ur orkestersvit nr 3 i D dur var TV-programmens signaturmelodi.

upp

tillbaka

beppe.se meny