tillbaka till filmlistan

Hugo och Josefin

Regi: Kjell Grede
Premiär: 16 december 1967

Regissören Kjell Gredes debutfilm var löst baserad på Maria Gripes tre böcker om barnen Hugo och Josefin. Innan rollerna hade besatts var det en öppen fråga om trädgårdsmästaren Gudmarsson skulle vara Hugos morfar eller morbror, skådespelarens ålder fick avgöra. ”När det blev bestämt att Beppe Wolgers skulle göra rollen, blev det alltså en morbror – men en mycket annorlunda morbror”, skrev Maria Gripe i en återblick.

”Hugo och Josefin” spelades in i Kårsta i Uppland under sommaren och en bit in i september 1967. Beppe var vid den tiden känd som en utskälld TV-underhållare och en oberäknelig poet i nöjeslivet, han hade aldrig vänt sig direkt till barn i sitt arbete. Att han ändå fick den viktiga rollen som Gudmarsson var självklart, enligt Kjell Grede:”Han hade en vuxenhet som ännu inte dränkt barnet. Barnet fanns kvar i en stor kropp, just det som rollen krävde.”

Beppe hade väl ännu inte blivit ”Beppe” med svenska folket, men så presenterades han i filmens förtexter, utan efternamn. Själv var han övertygad om att rollen som den gode och undflyende trädgårds-mästaren Gudmarsson bidrog till att definitivt förändra synen på honom: ”Jag undrar om det inte vände efter min roll i barnfilmen ”Hugo och Josefin”. Jag är inte någon aktör, men det var en speciell roll, som passade mig precis.”

Inför inspelningen anlade Beppe helskägg, som han sedan behöll livet ut.

En recensent skrev:

”Gud är inte längre Gud utan trädgårdsmästaren Gudmarsson, en storvuxen bamsing med lika delar auktoritet, mysitik och underhållningsvärde. Undret är hela tiden närvarande. […] Jag vet inte vad Beppe Wolgers – cool, avspänd och inåtvänd mitt i den svenska högsommargrönskan – menar om Gud. Men han måtte ha uppskattat hans stand-in hr Gudmarsson: figuren är det bästa Wolgers gjort framför en kamera, vad det nu har att betyda.”
Jurgen Schildt, Aftonbladet 1967-12-17

upp

tillbaka till filmlistan

beppe.se meny