tillbaka

Beppe sjunger
och berättar egna påhitt

MAZ, 1969

Beppes första lp i eget namn är en sällsam skiva, även kallad ”Sagan som hörs bra och andra sagor” och ”Beppes sagostund”. Den producerades av det svenska choklad- och konfektyrföretaget Mazetti, mest känt för sin ögoncacao. Den som köpte en stor burk eller två småburkar av chokladdrycken Do-it fick köpa Beppes lp för bara nio kronor. Skivan och konvolutet har ingen reklam och Beppe kunde utforma innehållet helt efter eget huvud.

Han utvecklade de improviserade historier han om morgnarna brukade berätta för sina egna barn och som handlade om sådant som familjen Wolgers och deras inneboende pysslingar Fy och Jaffar brukade ägna sig åt: att prata med möblerna, hitta en polis i lingonsylten och samla skratt i en påse. En slapstickartad tjuvjakt, pepprad med ljudeffekter, slutar med pilsner, potatis och sill i badkaret där tjuven ska sova över.

Titlarna ger en vink om innehållet: ”Nää, så kan man väl inte säga heller ”, ”Alla ramlar”, ”Sagan som hörs bra ”, ”Dom smygande stegen”, ”När byrån (och andra saker) började prata”, ”Alla får hicka”, ”Prata baklänges”, ”Den kortaste sagan”, ”Äsch, jag sa’ fel”, ”Vad Fy och Jaffa gjorde på natten”.

Alla läskiga och lustiga äventyr avrundas med att Beppe sjunger en liten befriande prillig trall. Pianisten Bengt Hallbergs egensinniga jazzackompanjemang har samma slags vänligt vanvett och lekfulla anarkism som Beppes berättande.

Skivan har återutgivits på cd (Carlton Home Entertainment, 1995).

upp

tillbaka

beppe.se meny