tillbaka


Monica Zetterlund

I december 1960 skrev Beppe Wolgers och författarkollegan Pär Rådström ett par kabaréer till Hamburger Börs. Pär Rådström presenterade Beppe för en 24-årig jazzsångerska som han ville ha med i en av föreställningarna: Monica Zetterlund. I februari 1961 gjorde hon sin kabarédebut i ”Klappa din hand”.

”Det gick alltså att sjunga jazz på svenska, och i Beppes händer fick det mesta en djupare mening och en ny dimension. Jag älskade hans texter även om jag hade svårt att lära mig dom”, har Monica Zetterlund berättat.

Samma höst var hon med i ytterligare en av Beppes kabaréer på Hamburger Börs och sjöng det som skulle bli hennes största framgång: ”Sakta vi gå genom stan”. I Veckojournalen skrev Kid Severin: ”Monica Zetterlund sjunger en stockholmspromenad så det stryker lent över kinden”.

När melodin kom på skiva i december 1961 skrev Expressens musikkritiker Alf Montán en uppskattande recension. Så ofta som det skälls på schlagertexter – ibland av bara farten – tyckte han det var ett nöje att få applådera en tjusig text: ”Det är Beppe Wolgers ’Sakta vi gå genom stan’. Melodin heter ’Walkin’ my baby back home’, känd från flera fina jazzinspelningar. Den har fått en svensk text, som har ömhet, värme och poesi. Monica Zetterlund gör den full rättvisa.”

– Att han skrev svenska texter till jazzmelodier, redan det var väldigt ovanligt. Det var väl ingen som tidigare hade kunna göra det på ett tillfredsställande sätt, det uppfattades som ganska töntigt när man sjöng jazz på svenska. Så kommer plötsligt Monica Zetterlund och gör det på ett sådant fantastiskt sätt och det låter fullkomligt naturligt. Det beror naturligtvis på hennes stora artisteri, men också på Beppes texter, minns Georg Riedel som var arrangör och orkesterledare när ”Sakta vi gå genom stan” spelades in.

Under de följande åren sjöng Monica Zetterlund åtskilliga av Beppes texter i radio och TV, på scen och på skiva. Enligt Carl Magnus Palms och Thomas Winbergs diskografi har hon spelat in följande 33 Beppe-texter:

1961:
Goddag på er!
Två negerpojkar
Konsten att vara vacker
Klappa din hand
Stick iväg Jack
Va’ e’ de’ där
Sakta vi gå genom stan
Rockin’ chair

1962:
I New York
Säg några vackra ord
Katten Felix
Vilse-valsen
Vart tar vinet vägen
När jag vaknar
Konstigt
Spela för mej
Men det är vårt

1963:
En gång i Stockholm
En gospel om dej
Monicas vals
Farfars vals

1965:
Hej jag är vamp
Sömning
Det regnar
Jössess
Stor båt
Vad jag åt som barn
Hasseåtage
Svart-vit calypso
Jag ser en man

1967:
Ellinor Rydholm
Sov
Visan om mina vänner

1971:
Soolaimon

Monica Zetterlunds hemsida

upp

tillbaka

beppe.se meny