tillbaka

Memoarer

Modernista, 2003

Beppes tre memoarböcker, ”Mina memoarer del 3” (1972), ”Månsken över Dalarö” (1985) och ”Cabaret” (1986), samlade i en snygg, 450-sidig pocketvolym och försedda med ett kärleksfullt men inte helt tillförlitligt förord av Kjell Häglund.

De många illustrationerna från originalutgåvan av ”Mina memoarer del 3” saknas, läsaren blir lätt förvirrad av att denna först skrivna memoardel placerats mellan de betydligt mer skönlitterära delarna från 1980-talet.

Recensenterna skrev:

”Poeten, filmaren, journalisten, skådespelaren, filosofen och hipstern Beppe hade många bra historier att berätta – och han berättar dem så att man blir andlös, i små brottstycken av en brokig livsmosaik, uppbrutet och sammansatt med ett intimt, sensuellt och humoristiskt ’flow’"
Martin Jönsson, Journalisten 29 april-12 maj 2003.

"Beppe Wolgers hittar en underbar första mening, målar scenen i snabba penndrag och berättar med en stor dos självdistans. Det är precis samma förmågor som gör återläsningen av hans tre memoarer, nu i samlad volym, till ett nöje. De bästa kapitlen, ofta de inledande, är som små, korthuggna, drastiska noveller. […] Som språkligt livselixir är de här böckerna alltså alldeles perfekta – men som memoarer?”
Torbjörn Nilsson, Östgöta Correspondenten 2003-05-03

"Kanske var Beppe Wolgers styrka att han mer än någon annan kunde bära en tidskänsla, trots den alltid omvittnade outsiderpositionen? Det är också det som stannar kvar - den fjäderlätta närvarokänslan i Beppe Wolgers egen prosa. Mycket som skrevs på 50-talet ter sig nu stelnat, musealt, pretentiöst. Beppe Wolgers prosa lever - och förtjänar att återupptäckas."
Eva Ström, Sydsvenskan, 2004-01-04

Ny upplaga 2006

upp

tillbaka

beppe.se meny