tillbaka

b01

Mina memoarer del 3

Bonniers, 1972

I valet mellan en bok med titeln ”Världshistorien i sammandrag” – där Beppe tänkte sig att behandla en tidsrymd på 500 000 år och försöka få med precis allting på 50 sidor, gärna med illustrationer – och en memoarbok, valde förlaget det senare alternativet.

Memoarer skulle enligt Beppe vara en blandning av ljug, saga och sanning. Ett titelförslag var: ”Mina 29 minnen + 11 lyckor + 7 hemligheter + 13 blandade glädjor och oskuldsfullheter + 4 sätt att dö på + mitt testamente”. Beppe fastnade till slut för ”Mina memoarer del 3”, han hoppade över barndomen och ungdomen och inledde sin berättelse med efterkrigstidens jazzintresse och resan till USA.

Förlagsdirektören Åke Runnquist på Bonniers var tveksam till titeln. ”Det slår mig nu att ’Mina memoarer del III’ kanske inte är en riktigt så snärtig titel som man skulle önska sig. Är det inte snarare en idealisk underrubrik?”, skrev han i ett brev.

Beppes memoarer var planerade för utgivning till hösten 1966, men dröjde till 1972.

Omslagsbilden visar klarinettisten Benny Goodman och delar av hans grupp på The Clic Club i Philadelphia i maj 1948. I pausen har Beppe rusat upp på scenen för att bli fotograferad tillsammans med sin idol. I boken kommenterar han: ”jag borde vara suddig ty jag skälvde, men jag ler segervisst in i kameran och ögonblicket är räddat till eftervärlden och evigheten”.

Recensenterna skrev:

”’Mina memoarer del 3’ är en ohämmat självupptagen och sentimental bok, men däri ligger också dess styrka. Den föreger inget annat intresse än författarens för sig själv. Samtidigt ger den en intim tidsatmosfär från de första efterkrigsåren. […] Det är memoarer för den känslosamma medelålder som tar sig ett järn framåt kvällen och minns Woody Hermans orkester och Judy Garland och Mickey Rooney i Andy Hardy-filmerna.”
Lars-Olof Franzén, Dagens Nyheter 1972-12-06

”Den är lättläst, vek och sympatisk, en bagatell, kanske. För inte har den några taggar, inte någon stor plåga att visa upp. Men den är genomsyrad av kärlek från första sidan till den sista och av den värme Beppe Wolgers sprider omkring sig.”
Urban Andersson, Svenska Dagbladet 1972-11-22

upp

tillbaka

beppe.se meny