tillbaka

b01

Förtrollningar

Svenska Barn, 1969

En av de få böcker som hann komma ut på Hans Alfredsons och Tage Danielssons kortlivade förlag Svenska Barn.

Den mörka sagan om de jämtländska förtrollningarna var förlaga till filmen ”Dunderklumpen” och handlar om hur sonen Mats möter den bittre Enöga, den knipsluga Blomhåret, som pratar med vattenfall och är center i Förtrollningarnas Idrottsklubb, den arma Elvira Fattigan, som blivit biten av vargen, och Dunderklumpen, en ensam och leklysten förtrollning som har namn efter ett fjäll. Bernt Franckie, dockmakaren från ”Godnatt-stunden” i TV, förvandlade dem till dockor som placerades och fotograferades i det jämtska landskapet av Sven Eric Delér.

Tecknaren Per Åhlin var hemma hos Tage Danielsson och pratade filmidéer när han fick se boken, ringde till Beppe och föreslog samarbete.

En recensent skrev:

”Beppe Wolgers bok om förtrollningarna är den mest allförlåtande bok som kan skrivas. Det är sant att man kan storkna av den godhet som den får uttrycka. Det är också sant att mjukheten i språket knappast ger berättelsen någon jagande fart. Man kan bli lite otålig, lite trött på Wolgers sätt att fördröja en berättelse med sin stillsamhet, som ofta kan se ut som pratighet. Men det är för enkelt att angripa honom för den skull. […] I de lyckliga stunderna tycker jag det är en nästan fantastisk poesi i boken – och en sådan poesi som bygger på saklig förtrogenhet, blandad med förundran och undran.”
Hans Axel Holm, Dagens Nyheter,1969-12-27

upp

tillbaka

beppe.se meny