tillbaka

b01

Doj-Doj

Berättelsen om ett barn
Bonniers, 1969

En rätt misslyckad barnbok, där Christian von Snellmans fotografier av Beppe tar överhanden och Lotta Silfverhielms teckningar missar poängen.

Inspirerad av promenaderna med sonen Tom beskrev Beppe och tecknaren Lasse Lindqvist i ett bildkåseri i Stockholms-Tidningen redan hösten 1959 barnet som i ryggläge från sin vagn ser att världen är en himmel, ser ett träd som tutar som en bil, en flagga som skäller som en hund och en lyktstolpe som skrattar.

Till revyn ”Du Grabbar på Grönan” på Teater Narren på Djurgården sommaren 1964 skrev Beppe en visa på samma tema. Monica Nielsen sjöng den alltmedan molnen flöt förbi på en filmduk i bakgrunden, ”oroliga moln, ibland otroliga moln, rätt hemska, vederstyggliga små moln och moln som är hyggliga moln och ganska fåniga, föga uppbyggliga moln”. Visan finns på Monica Nielsens lp ”En människa” (Karusell KALP 1021) från 1966. Beppes gamle gitarrlärare Sten Carlberg hade komponerat den struttiga melodin.

Trots att Beppe redan1956 planerade att ge ut en sagobok tillsammans med vännen och tecknaren Lasse Lindqvist blev ”Doj-Doj” hans första bok för barn, utgiven när han blivit TV-känd som dockpappa i ”Beppes godnattstund”.

upp

tillbaka

beppe.se meny