tillbaka

b01

Kärleksbevisen

Dikter
Bonniers, 1961

Boken till den mystiska Elsie, Beppes hemliga förälskelse under en period på 1950-talet. Dikterna är utformade som försvarstal, den anklagade älskaren samlar bevis för sin kärlek inför domstolens åklagare och nämndemän.

Diktsamlingen var Beppes kärleksbarn, men bemötandet i pressen fick honom att göra ett åtta år långt uppehåll som poet.

Recensenterna skrev:

”Dessvärre har Beppe Wolgers ingen förmåga att göra leken graciös, språket är ovigt och rimmen kommer drumlande som i en julklappsvers.”
Åke Janzon, Svenska Dagbladet 1961-10-07

”Antagligen har Wolgers här […] för seriösa syften sökt utnyttja diverse lärdomar från sin verksamhet som schlager- och visdiktare, förslagsvis för att ernå en viss ’folklighet’. Men det hela har blivit mera mondänt än folkligt. Folkligheten kan ju heller knappast erövras med stilmedel.”
Jan Olov Ullén, Stockholms-Tidningen 1961-10-07

”Sedan Beppe Wolgers senast gav ut en diktsamling lär han ha producerat sig flitigt för Stockholms krogar och vunnit rykte som en av våra främsta lustigkurrar (eller borde det hela olustigkurrar?) i den patetiska genren. Kärleksbevisen (Bonniers, 9:75) bär emellertid inga spår av denna verksamhet. […] Men artist är han utan tvivel och som sådan även något av en balanskonstnär på diktens gränslinje mot det oartikulerade, på den smala spången mellan innerlighet och alltför stor sötma, mellan det sublima och det löjliga. I sådana svindlande trakter rör han sig med behag.”
Bengt Holmqvist, Dagens Nyheter 1961-10-07

upp

tillbaka

beppe.se meny