<--tillbaka
b01

tillbaka

Djur som inte…

Prosa
Bonniers, 1956, 1960
Aldus/Bonniers, 1965

Genombrottsboken, kom ut i tre upplagor som trycktes i sammanlagt 22 500 exemplar. Boken fick draghjälp av Beppes och Olle Adolphsons populära visa "Okända djur" som lades in i bokens senare upplagor.

"Djur som inte …" finns utgiven som e-bok.

Originalutgåvans omslag teckandes av Lasse Lindqvist.

Recensenterna skrev:

”Det är en muntert underhållande bok Beppe Wolgers sänt ut. Man kan läsa den som man vill; som lustiga djurfabler eller godmodiga satirer. Både stilistiskt och i tonen bryter den fördelaktigt mot det mesta i den yngre litteraturen.”
Sten Björild, Göteborgs-Posten 1956-04-10

”Man kan inte säga att det är en allt igenom lyckad bok, men den bestyrker det intryck av skapande, lekfull fantasi som man förut fått av Beppe Wolgers.”
Helmer Lång, Skånska Dagbladet 1956-03-31

”Sagorna är fjomsiga och fjamsiga och aforismerna menlösa; läsaren råkar ut för något så ytterst pinsamt som att bevittna ett välment misslyckande.”
Åke Lindström, Expressen 1956-03-21

”Beppe Wolgers [...] vet kanske inte alltid vad han gör, men han gör det med vinnande behag. Han prosabok ’Djur som inte’ är ett underbart lyckokast, ett av 50-talets mest nedbrytande charmfulla resultat: poetiskt förmänskligad djurpsykologi och naturmystik.”
Artur Lundkvist, Folket i Bild 1960:49

”Den som har skrivit en så originell, levande, älskvärd och poetisk bok som ’Djur som inte’ har rätt att känna sig trygg. Han kommer alltid att få läsare, en, flera, många, som skrattar så att de får tårar i ögonen.”
Lars Forssell, Expressen 1965-05-03

upp

tillbaka

beppe.se meny