tillbaka

b01

Jag sjunger i skon

Dikter
Bonniers, 1953
Lilla lyrikserien

Debutboken, antagen av Bonniers efter sex refuseringar. Arbetsnamnet var ”Försvinn mot mig”. Ingår i Lilla lyrikserien, med omslag av konstnären Arne Jones.

Boken tillägnas hustrun Inger: Ingenting gör så ont som ditt långsamma namn. / Ditt tunna långsamma namn. / Att säga det / att undrande störa stillheten. / Det är som att äntligen regna.

Recensenterna skrev:

”Det är alldeles tydligt att det naivistiska draget i ung svensk lyrik håller på att erövra terräng från den intellektuella analysen, en utveckling som inger en viss oro – men vars resultat inte kan utdömas när de besitter en sådan obestridlig fräschör som Wolgers bästa dikter.”
Stig Carlsson, Morgontidningen 1953-02-17

”Allting är förvånat hos honom: hans sinnen gapar inför allt det underliga som händer.”
Bo Strömstedt, Expressen 1953-02-21

”Beppe Wolgers har ett säkert sinne för ordvalörer och rytmer, för hela sitt poetiska material. Inte minst hans prosastycken är små utsökta prov på modern ordkonst. Vi har fått en ny, fin lyriker.”
Mats Molander, UNT 1953-02-28

”Utan tvekan är Wolgers en poetisk begåvning. Han har ord- och formsinne. I ett fantasifullt och balanserat bildspråk kan han både melankoliskt och spirituellt återge ungdomliga stämningar, drömmar och realistiska upplevelser. Och inte minst kan han ge fina prov på en poesi som i barndomsvärlden söker fäste och åskådningsmaterial.
Axel Liffner, Aftonbladet 1953-05-11

”Han arbetar med vindlätt hand och fågelsnabba antydningar och uppnår ofta en fin poetisk spänning mellan orden. […] Vad Wolgers söker återge i sin poesi, är världen sedd med ett barns förundran, en orörd värld där allt är självklart och underligt och underbart.”
Stefan Larsson, Svenska Dagbladet 1953-12-13

upp

tillbaka

beppe.se meny